Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Προϊστορία Ι - Ο ταινάριος άνθρωπος


Η ανθρώπινη παρουσία στο Λακωνικό χώρο κυριολεκτικά χάνεται στο βάθος εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Το 1985 ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Θεόδωρος Πίτσιος, μετά από πολύχρονη και ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια, μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφερε να αποκολλήσει από τα βράχια της παραθαλάσσιας και απόκρημνης περιοχής του Απηδήματος Αρεόπολης στη Μάνη, δύο κρανία ανθρώπων που ήταν φανερό ότι δεν ανήκαν στο είδος μας, δεν ήταν δηλαδή Homo sapiens sapiens. Μετά τη μελέτη τους διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ανθρώπινο είδος προγενέστερο του ανθρώπου του Νεάντερταλ. Σύμφωνα με την επιστημονική χρονολόγησή τους τα ανθρώπινα αυτά άτομα έζησαν στην περιοχή της Μάνης πριν από 300.000 έως 400.000 έτη. (Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κρατούσα επιστημονική άποψη ο άνθρωπος των Πετραλώνων Χαλκιδικής έζησε πριν από 200.000 έως 300.000 έτη).
Ο καθηγητής Θ. Πίτσιος, λάκων και ο ίδιος, μετέφερε τα καταπληκτικά αυτά ευρήματα στο Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι και διευθυντής, όπου και εκτίθενται. Παράκληση, επισκεφθείτε το !!!
Το κρανίο της φωτογραφίας είναι γυναικείο, έχει ήδη καθαριστεί από τα ιζήματα και είναι το καλύτερα διατηρημένο από τα δύο που ανακαλύφθησαν.
Για περισσότερα στοιχεία, μεταξύ άλλων, διαβάστε στην ιστοσελίδα www.mani.org.gr/fonimanis/2001/10_2001_pitsios.htm συνέντευξη του καθηγητή Θ. Πίτσιου, αλλά κυρίως το βιβλίο του «Ο Ταινάριος Άνθρωπος», έκδοση «Ελληνικά Γράμματα», έτος 2000.
Είναι κρίμα τεράστιας σημασίας παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα να είναι παντελώς άγνωστα στους περισσότερους Έλληνες.

1 σχόλιο:

Λακων είπε...

Δεν δίνουν σημασία αφού τους βολεύουν άλλες θεωρίες.